Jeg mingler, derfor er jeg.

Noe av det første man lærer på Gründerskolen, ihvertfall i USA, er viktigheten av mingling og business cards. Om noen gjorde en studie av gründeres suksess og størrelsen på nettverket deres (finnes dette?) tipper jeg at man ville se at stort nettverk=suksess. En grunnprinsippene man må skjønne som gründer, er at du er avhengig av andre for å lykkes. For å finne folk som kan hjelpe deg må du være villig til å by på deg selv og skape relasjoner med fremmede. Amerikanere er generelt utrolig åpne mot fremmede og gir deg ca. 20 sekunder til å bevise om du er interessant for dem. Klare du det, er sjansen stor for at de er villig til å hjelpe deg med gode råd eller introduksjoner til nettverket sitt.

Nordmenn derimot, har ikke skjønt dette. Det får jeg bekreftet hver gang jeg befinner meg på et arrangement med mulighet for mingling. Ett år etter returen fra USA, blir jeg stadig forbauset over hvordan nordmenn ser ut til å styres av gener fra vikingtiden som forteller oss at alle fremmede er farlige.  Man kan komme inn i et mingleareal og se et titalls personer stå i hver sitt hjørne uten å snakke med noen. Dersom du begynner å snakke med noen uten å kjenne dem, risikerer du at de enten blir helt satt ut eller ser rart på deg. Derfor er intensjonen med dette innlegget å drive litt voksenopplæring!

Professoren vår, Paul McManus, ved Boston University var venture capitalist på si og lærte oss noen basic mingle-regler som kan være til inspirasjon for sjenerte nordmenn:

1. Kom tidlig

Dersom det er registrering slipper du å stå i kø, og du kan se hvem som kommer på gjestelisten. Når alle begynner å komme rett før arrangementet, står du der klar med navneskiltet ditt og kan enkelt plukke opp de du ønsker å møte når de ankommer.

(Professoren vår mente det var et triks å komme tidlige å stjele navneskiltet til de du ville møte, for så å ”tilfeldigvis ha funnet det på gulvet” når de ankom, slik at du fikk en conversation starter. Litt skeptisk til om dette funker i Norge, men interessert i høre erfaringer dersom noen har prøvd det :p)

2. Stå ved maten, ikke ved baren

Dersom det er gratis alkoholservering er folk kun opptatt av å få seg noe å drikke når de kommer til baren, og du vil ikke få oppmerksomheten deres dersom du prøver å introdusere deg/pitche noe til dem. Når de har fått glasset sitt, slapper de av og sette kursen for matbordet. Og der kan de gjerne bli stående og småspise på ost og kjeks mens du forteller om det fantastiske produktet/tjenesten din.

3. Ta aktivt kontakt med folk, gjerne hvis de står alene

Alle synes det er mer eller mindre skummelt å mingle, sannsynligheten for at noen som står alene har lyst til å snakke med noen er stor. Sannsynligvis er de bare like vettskremte som deg, og vil bli takknemlige dersom du tar initativet. Enkle ting å spørre om for å starte samtalen er f.eks.: ”Hva jobber du med?” (folk er utrolig keene på å snakke om hva de gjør), ”Er det første gang du er her?” (om det er et jevnlig møte), ”Er du medlem her? (om det er et nettverk). Husk å rekke frem hånden å introdusere deg først, ingen kan motstå en utstrakt hånd.

4. Gå alltid alene

Dersom du ankom sammen med noen du kjenner, skal du helst ikke snakke med dem i løpet av arrangementet. Hvert minutt du bruker på å snakke med noen du kjenner, er et minutt du kunne brukt på å snakke med din nesten investor/partner/fremtidige ansatte.

5. Øv på å pitche deg selv og evt. bedriften/produktet ditt

En god pitch skal i løpet av 20 sekunder ha fortalt mottakeren hva du driver med eller hva du er på jakt etter. Ikke begynn å fortell livshistorien din og eller ting mottakeren ikke er interessert i. Få mottakere interessert med en åpningsreplikk (”hook”), fremfør budskapet ditt på en kort og konsis måte, la mottakeren få stille spørsmål og bli overbevist, og avslutt med en call to action for videre oppfølging.

6. Avbryt i tide

Ikke bli stående lenge med folk du ikke liker/er interessert i. (Husk: Hvert minutt du bruker på å snakke med noen du ikke er interessert i, er et minutt du kunne brukt på å snakke med din nesten investor/partner/fremtidige ansatte. ) Se også etter tegn på at mottakeren begynner å bli uinteressert – finn i så fall på en høflig grunn på gå videre, enten så direkte som å si ”Det var hyggelig å hilse på deg, ha en fin konferanse” eller de litt mer ”Jeg må finne partnere min” eller ”Vet du hvor toalettet er?”.

7. Ha visittkortet lett tilgjengelig

Visittkortoverrekkelsen er selve closingen når du har snakket med noen og de er interessante. Spør rett ut om de har et kort, gi dem ditt og spør om du kan kontakte dem for å få noe informasjon, en introduksjon eller et nytt møte. (Tips til jenter: Dersom du går i skjørt/drakt som ikke har lommer, putt visittkort i lommen til navneskiltet dersom det er av plast og ikke bare klisterlapp.. )

Utfordrer alle til å prøve ut noen av disse tingene ved neste anledning! Ikke bare får du mange nyttige kontakter og informasjon, men du møter utrolig mange hyggelige folk. Har du andre mingle/networking tips, skriv en kommentar!