Hei Verden!

Som IT-grunder er det intet mer passende begrep enn den første oppgaven man får når man skal lære seg et nytt programmeringsspråk. Få “hello world” opp på skjermen. For de som ikke har hatt gleden av å sette seg inn i programmering kan jeg si at “hello world” er som ordene “hat”, “rat” og “cat” da du begynte å lære engelsk, eller 1+1 i matematikk. Det er det første du lærer, men likevel er det starten på noe annet. I engelsk lærer du at bokstavene har en ny lyd, og i matematikk var det konseptet “+” som virkelig var lærdommen. “Hello World” er ingenting annet enn to ord på skjermen, men for å få det til må man programmere opprettelse av fil og hva slags fil det er man jobber med. Det skal kompileres og det skal kjøres en kommando etc. For en hvilken som helst tilfeldig person står det bare to ord, men for den som programmerer er det en visshet om at formalitetene er unnagjort. Herfra og ut er det bare deg selv som er begrensningen på hva du kan gjøre. Hello World.

Sånn føles det å være nystartet grunder. På Grunderskolen ble vi lært om entreprenørskap. Vi fikk forelesninger og “case” som skulle løses. Vi ble trent i å unngå grunderfeller samtidig som vi skulle løpe så fort vi kunne for at ikke konkurrentene skulle slå oss i bakhodet med en lærebok om Porters five forces. Og nå som teorien er lest, AS stiftet, varmerkeregistrering underveis og vi har fått programmert inn en daglig trønderlov til utviklerne når de logger inn på server, så har vi endelig fått gitt ut en testversjon av programmet vårt. Det er langt fra ferdig, men Hello World.

“Når jeg blir stor skal jeg starte et timeregistreringsselskap”. Den hører du ikke ofte! Fem år med utdanning. Fem personer med det kriterie at det skal være gøy å starte bedrift. Hvorfor starter man da med noe som kanskje er det simpleste, kjedeligste og mest forhatte ordet i næringslivet. TIMEREGISTRERING kommer aldri til å bli gøy. Det er et onde man er pålagt enten av Innovasjon Norge for å rapportere egeninnsats eller av konsulentfirmaet for å fakturere timebruk.

Egentlig var det heller ikke dette vi skulle gjøre. Det var ment som et forprosjekt til noe annet. Og siden vi ikke fant et program for timeregistrering vi syntes var enkelt nok å føre våre timer i, så ville vi lage vårt eget. Det tok ikke lang tid før vi skjønte at det var flere som mislikte sine systemer. Vi fant ut akkurat det samme vi hadde lært om på Grunderskolen. At all den tid en person bruker til et pålagt onde, er tid som vedkommende hater å jobbe. www.yast.com gjør det ikke gøy å føre timer, men tiden du hater å jobbe blir akkurat litt mindre. Og når du får tilbakemeldinger som (på pur bergensk): “Eg ær blitt hæktæt på timerægistrering”, og når sjokoladevinnerne av Skapern sender e-post og spør om de kan være testbrukere (takket være grundernettverk), da er det gøy å være grunder.”Hello World, we´re here to make it a little better.”